Estàs aqui
Inici > ACTUALITAT > VAGA-FAKE A L’ESCOLA BRESSOL.

VAGA-FAKE A L’ESCOLA BRESSOL.

Un cop més CCOO desinforma i desuneix els sectors precaris.

Ahir es va produir una desmoralitzant vaga a les escoles Bressol convocada per CCOO i amb un seguiment lamentable a Catalunya que augmenta la fragilitat del sector.

Vagi per davant que UGT ha denunciat contínuadament la precarietat del sector i les males condicions econòmiques i laborals que pateixen les treballadores. Però cal recordar que la precarització del sector i la manca de pujades salarials que pateix  els últims anys han estat en una època de majoria absoluta de CCOO quant a  delegats i que aquest sindicat ni ha fet res ni ha aconseguit res amb aquesta majoria.

L’únic que ha fet ha estat precaritzar el sector per interès propi i provocar el tancament de moltes escoles Bressol amb la pèrdua dels llocs de treball que ha comportat.

També hem de recordar que l’única notícia positiva en el sector els darrers anys va ser la signatura de la Subrogació de llocs de treball a la Bressol i que dit acord va ser gràcies a la UGT, CCOO com sempre se’n va desmarcar per causes que encara ara ha d’explicar.

A punt de signar el XII Convenio Colectivo de Centros de Asistencia y Educación Infantil i amb un primer acord sobre la taula, que portarà augments salarials per als treballadors del sector, la FeSP-UGT es veu obligada a matisar la informació que CCOO està fent pública, ja que amb la seva actitud està confonent i allunyant al col·lectiu de treballadores i treballadors del benefici que suposa la signatura d’aquest conveni col·lectiu.

FeSP-UGT considera deslleial, oportunista i populista la posició de CCOO. Estaven d’acord amb els continguts del conveni però quan ja hi havia una majoria sindical que recolzava la signatura del mateix decideix sortir de la negociació amb finalitats electoralistes enganyant al col·lectiu i derivant la seva responsabilitat cap a les altres organitzacions sindicals.

Tot i les maniobres interessades d’aquesta organització sindical, FeSP-UGT NO ACCEPTA que es jugui amb els treballadors i les treballadores.

Considerem incomprensible i inacceptable l’actitud mostrada per CCOO que rebutja el que prèviament ha acceptat i fins i tot presenta una proposta final. Dies després en presenta una de nova. La fiabilitat d’una organització sindical quan negocia no pot dependre de canvis de posición constants.

A continuació remarcarem algunes de les qüestions que ens fan dubtar de les afirmacions de CCOO i que afecten a la negociació del conveni col·lectiu.

• Critiquen els continguts del conveni tot i que van participar en l’esmentada negociació i van estar d’acord fins a la 14a reunió amb data 3 d’abril.

No es van posicionar en contra fins a la següent reunió del dia 25 d’abril. A partir d’aquest moment les seves referències al conveni són “traïció”, “patètic”, “vergonyós”, … És a dir, cap argument que justifiqui el seu canvi de posicionament però molts insults que semblen perseguir un enfrontament entre les treballadores del sector que no pensem consentir.

A la 14a reunió de la comissió negociadora del conveni col·lectiu es va presentar una proposta conjunta UGT, CCOO i FSIE semblant a l’Acord definitiu del qual ara no en volen saber res. A aquesta reunió i la següent, les organitzacions sindicals vàrem aconseguir que les patronals abandonessin una part de les seves pretensions. Per què es desdiuen a la 15a reunió?

Incloem extracte de l’acta (textual) on apareix la proposta que també secundava Comissions:

-Retroactividad desde septiembre de 2018.
-Las categorías por debajo de los 900 euros deben tener un salario base de 900 euros.
-El CPP y el Complemento Específico de la educadora no serán ni absorbibles ni compensables.
-Plantean no retomar otros temas como la IT, vacaciones, jornada…centrando la negociación en las condiciones salariales.
-Para la gestión directa subidas entorno al AENC más un diferencial para la educadora.
-Respecto a la gestión indirecta la educadora ha de situarse en el año 2021 en torno a un incremento del
30% sin considerar el CPP ni antigüedad.
-Para las Fundaciones mantener el diferencial del 1% sobre las tablas generales.
-Para los centros concertados respetar lo firmado en convenios anteriores”.

CCOO evita parlar en el seu comunicat de les llars d’infants publiques de Gestió indirecte quan són el 90% de les treballadores del sector. Fins i tot no diuen que la proposta per a les treballadores de les esmentades escoles que la UGT ha negociat, ells la consideren bona com recull l’acta de data 25 d’abril:

Textual en les actes:

“CCOO manifiesta que, tras haber realizado las consultas internas pertinentes, estarían de acuerdo con la propuesta realizada para los centros de gestión indirecta. Creen que es una propuesta oportuna en un doble sentido; no sólo representa un paso importante para la dignificación del sector, sino que, además, respeta lo pactado por las organizaciones sindicales y patronales en el AENC. Por tanto, están dispuestos a aceptar esta parte de la propuesta de las patronales”.

CCOO ha d’explicar que la NO signatura del Conveni suposaria:

• Que els salaris de les educadores, auxiliars, personal de cuina, neteja, manteniment, serveis generals i administratius quedarien igualats per sota amb l’SMI amb tots els conceptes de la nòmina inclosos (900€). I tot això per a la totalitat de les escoles infantils del sector, siguin de titularitat completament
privada o de gestió indirecta.

• Que els concursos públics per a la licitació de llars d’infants publiques de gestió indirecte es farien amb les taules salarials del 2015 i no amb les proposades en aquest Acord.

• Que es perdrien uns increments salarials com els que trobareu al final d’aquest Butlletí.

El que CCOO no explica sobre la negociació del conveni:

• Menteixen quan diuen que el salari de les educadores de les llars d’infants totalment privades no està vinculat a l’AENC, quan l’augment salarial és del 5,5%; molt per sobre del que s’ha establert a l’AENC.

• En el seu comunicat del dia 26 d’abril parlen de la doble taula salarial de les llars d’infants privades i les de gestió indirecte; MAI van manifestar al llarg de la negociació voler reduir a una taula única les existents en aquest conveni. Aquesta doble tipologia de centres està recollida en el conveni col·lectiu des que existeixen aquests centres.

En el seu comunicat del dia 26 d’abril tornen a fer referència a les congelacions des del 2012. Obliden dir que, amb la majoria sindical que tenien, des de 2011 fins al 2015, mai van convocar a la Comissió Negociadora per a proposar increments salarials. On eren?, preparant el comunicat del 2019?

CCOO no informa que:

• Que si no se signa el conveni col·lectiu, la referència salarial per als nombrosos concursos públics serà la del 2015, el mateix passarà amb els pressupostos autonòmics per al finançament del cicle 0-3. Les organitzacions sindicals que no signin el conveni seran còmplices de la pèrdua d’aquests increments.

• Que en els últims 3 anys, s’han tancat, a tot l’Estat, aproximadament 2,500 llars d’infants privades de les més petites per no ser viables, 10.000 treballadores han perdut el seu lloc de treball. Per aquesta raó, el salari base de 930€ pactat, més els CPP que cada treballadora pugui tenir, és la quantitat més alta que s’ha pogut aconseguir en aquests moments sense que això impliqui el tancament massiu de les llars d’infants privades. I CCOO ho sap.

CCOO evita interessadament explicar en el seu comunicat algunes millores a la negociació. Com que el CPP no serà absorbible, que el CPP tindrà els mateixos increments salarials com els que tindrà el salari base (com era norma des del 2011) o que hem aconseguit que les patronals hagin retirat les seves propostes més dures com la modificació del complement d’IT, modificació de les vacances, jornada i altres mesures.

Així mateix també amaguen que les noves taules salarials entraran en vigor el mes següent a la signatura del conveni i no amb la publicació al BOE, que la comissió negociadora es reunirà immediatament després d’un suposat canvi de l’SMI o que el complement específic serà considerat salari base a tots els efectes, en canvi introdueixen l’efecte de la por per aquesta mesura quan saben que és una reivindicació històrica de tots els sindicats.

Precedents d’actuacions barroeres de CCOO:

• Aquest tipus de conductes, de canvi d’opinió a l’últim moment es repeteixen a altres convenis, tant a nivell estatal com autonòmic.

• Així mateix, i com ja hem dit al principi, al 2015 es van quedar fora de la signatura que modificava l’article 26 d’aquest conveni i que garantitzava la subrogació laboral i la feina a les treballadores de les llars publiques de gestió indirecte. La conseqüència del canvi d’aquest article que la UGT sí va signar és que passats 4 anys més de 13.000 treballadores d’aquestes llars han mantingut el seu lloc de treball quan ha canviat la concessió del servei a una altra empresa.

 

En resum, una lamentable actuació que no busca la millora de les treballadores del sector sinó la publicitat i mostrar-se com un sindicat que lluita quan en realitat només es comporta com un fake-sindicat.

Top