Estàs aqui
Inici > ACTUALITAT > CONCENTRACIÓ DE LA DEPENDÈNCIA DAVANT FOMENT. PER DIGNIFICAR ELS TREBALLADORS ABOCATS A UN SALARI DE MISÈRIA.

CONCENTRACIÓ DE LA DEPENDÈNCIA DAVANT FOMENT. PER DIGNIFICAR ELS TREBALLADORS ABOCATS A UN SALARI DE MISÈRIA.

Aquest matí desenes de delegats i delegades del sector de la geriatria s’han concentrat davant la seu de la patronal catalana Foment del Treball. El motiu era denunciar la situació límit que pateixen tan a nivell de salaris com de feina.

Nou anys amb els salaris congelats que han provocat una pèrdua de poder adquisitiu propera al 20% i limitats per un conveni estatal que no té en compte les especials característiques del cost de vida de Catalunya.

Amb les aportacions de la Generalitat també congelades que són imprescindibles per molts dels centres concertats per la Generalitat.

Com a conseqüència tota la piràmide s’esquerda i els que reben el mal en última instància són la gent gran, els usuaris, que després d’una vida de feina es troben en centres sovint amb poc personal, desmotivat i sense els estris imprescindibles per fer-los la vida una mica menys difícil.

Un sector amb contractes precaris que amaguen explotació i on es treballa molt més temps del que es cobra. Amb una variabilitat de les plantilles molt gran perquè els treballadors i les treballadores fugen cames ajudeu-me quan troben qualsevol cosa millor pagada. Els treballadors a causa dels baixos salaris prefereixen canviar de feina. Una de les sortides principals és fitxar per al sector públic o canviar d’àmbit, cosa que empobreix les plantilles, perjudica la professionalitat i empitjora el servei.

On gairebé en tots els centres falta personal per arribar a ràtios dignes per donar un servei correcte i que haurien de ser fiscalitzats per l’administració, cosa que no fa perquè ella mateixa incompleix la llei de dependència i fa més de 10 anys que les seves ajudes estan congelades. Mínim 10 anys, des de 2009.

Una de les reivindicacions de què hem parlat més amunt és la necessitat d’un conveni català. Això seria ideal sempre que l’administració catalana dignifiqués el sector i decidís d’una vegada  complir amb el paper que li correspon i comencés a inspeccionar residències, tant públiques com concertades que s’han convertit en magatzems de persones mal ateses per manca de personal. D’un personal sobreexplotat i desmotivat perquè està abocat a viure amb salaris de misèria. On són habituals contractes de mitja jornada o fins i tot menys temps i on la majoria de salaris es basen en el Mínim Interprofessional.

Sobre el conveni estatal i el malestar sindical, els manifestants recordaven que la patronal davant l’última proposta presentada per unanimitat per la part social, ha donat un silenci per resposta. «Durant un any, la patronal ha mostrat una falta de respecte total cap al personal treballador, alentint  deliberadament la negociació amb excuses i sense propostes», afirmen des de la UGT.

També es van pronunciar els manifestants sobre les patronals. A Catalunya les organitzacions empresarials han evitat moure peça argumentant que la Generalitat no ha actualitzat les aportacions per als centres concertats. La paràlisi política i també econòmica ha impedit que es facin efectives les peticions conjuntes de sindicats i patronals en el sentit que caldrien 300 milions per actualitzar mínimament el servei.

La reivindicació es va posar sobre la taula el 2017 i fa pocs mesos també va causar una concentració davant de la Generalitat. De moment, sense efectes pràctics.

 

 

Top