Assistents:
Per part DTASF:
Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies.
Aina Plaza, directora general d’Autonomia Personal i Discapacitat.
UGT:
Enriqueta Durán, sec. de Polítiques Socials de la UGT de Catalunya.
Javier Moreno, sec. de Serveis Socials i Igualtat i responsable en l’àmbit de Geriatria de la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya.
Carlos Moreno, responsable en l’àmbit de la Discapacitat de la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya.
CCOO:
Toni Mora, sec. de Política Territorial, Acció Social, Barcelonès i Migracions.
Ana Rosa Sevillano, sec. general de la Federació de Sanitat.
Estrella Gutiérrez, coordinadora del sector d’atenció a persones amb discapacitat.
El secretari d’afers socials i família ens va convocar d’urgència per tal d’explicar-nos com pensem fer la desescalada als centres dependents del seu departament.
Ens diu que la seva idea és com la nostra, recomanar que no s’obrin fins a la fase 3, però que entenen que amb la normativa de l’estat publicada al BOE, i per les pressions d’entitats o famílies, ho poden sol·licitar ja en les fases 1 per fer servei telemàtic o domiciliari.
Ens diu que a la fase 2 només es podran fer tractaments d’urgència (tant CAE, ocupacionals STO–SOI, CDIAPS…). És a dir per tractaments individuals i amb cita prèvia, per aquells usuaris pels quals pugui ser un greu perjudici tant de temps sense rehabilitació.
Per tant, els centres només podran obrir per fer activitat grupal a partir de la fase 3 i sense arribar mai al 50% de la seva capacitat.
Com es podran realitzar aquestes obertures i amb quines mesures higiènic-sanitàries, quedarà concretat en un document d’unes sis pàgines que estan acabant i que segurament dimarts 26 de maig presentaran. En principi fins que no surti document no es poden obrir centres.
Ens avança d’aquestes mesures que:
- s’haurà de prendre la temperatura a l’entrada i a la sortida;
- es farà anamnesi per saber si han estat malalts, si han tingut o tenen símptomes;
- hauran de portar 14 dies nets de cap simptomatologia;
- no es faran PCR prèvies, com demanàvem per estar més a prop d’arrencar nets de contagis possibles;
- tothom haurà de fer servir mascareta quirúrgica i guants, i quan no es pugui garantir la distància per la naturalesa de l’activitat bata i pantalla o ulleres.
Diu també que es podria valorar la possibilitat que hi hagués torns per anar als centres o fins i tot acudir en dies alterns els usuaris.
També s’obre la possibilitat de fer servir transport col·lectiu, tot i que amb la normativa que li sigui aplicable, i es promocionarà l’ús del transport privat.
Les entitats hauran de tenir un pla de contingències per si hi haguessin contagis. Hauran de formar als treballadors pel desplegament del pla. Ha de comunicar quan i com vol obrir el servei al departament i ha de fer-se càrrec del material necessari per acomplir el que digui aquest pla. En aquest sentit vam preguntar si no hi hauria la possibilitat de facturar, igual que ha passat amb les llars, les despeses extres que estiguessin directament relacionades amb la pandèmia, i va dir que estaven disposats a seure i parlar però que en principi no estava contemplat.
Pels CDIAP hi haurà un document específic, detallant més acuradament aspectes per aquest servei.
Ens diu que a data de divendres 22 de maig no hi ha cap comunicació d’obertura de cap servei i ens emplacem a una nova reunió en 15 dies.
Continuarem informant…