Estàs aqui
Inici > ACTUALITAT > EDUCACIÓ OCULTA LA INFORMACIÓ SOBRE LA PREINSCRIPCIÓ A L’FP

EDUCACIÓ OCULTA LA INFORMACIÓ SOBRE LA PREINSCRIPCIÓ A L’FP

EXIGIM TRANSPARÈNCIA I LA CONVOCATÒRIA DELS ÒRGANS DE PARTICIPACIÓ TERRITORIALS

Som a la segona meitat de juliol i les dades del procés de preinscripció i matrícula de l’FP continuen sense fer-se públiques a la majoria de serveis territorials en els òrgans de participació previstos per aquesta finalitat, les comissions de garanties d’admissió i els consells territorials de l’FP, tot i haver-se avançat dos mesos el procediment de preinscripció d’aquest any.

El cas més flagrant, el Consorci d’Educació de Barcelona, servei territorial amb major dèficit d’oferta pública d’FP, que per segona vegada ha anul·lat la presentació de dades prevista pel dimecres 20 de juliol en la convocatòria extraordinària del Consell d’FP de ciutat, un despropòsit i un menysteniment envers la ciutadania i les entitats representades en aquest òrgan.

La conselleria de Josep González-Cambray està actuant amb opacitat per evitar els titulars escandalosos a la premsa del curs passat i oculta les dades que tenen els centres des de fa setmanes que haurien de ser obertes i públiques. Amagar-les no soluciona el problema, ans al contrari, s’accentua i demostra la manca de qualitat democràtica en les polítiques educatives i la ineficàcia de les mesures del Govern per fer front a la crisi d’escolarització a l’FP que té Catalunya.

Lluny de resoldre la qüestió creant les places públiques que la ciutadania necessita, Educació manté una retallada amb l’augment de les ràtios a l’aula i envia les persones aspirants a una plaça d’FP a les llistes d’espera del setembre… les solucions impliquen replicar i clonar la gestió de la Sanitat per a aplicar-la també  a la Formació Professional, debilitant el sistema públic i afavorint el negoci de l’FP a les empreses que garanteixen una plaça en el cicle desitjat amb suficient antelació.

Hem de dir, però,  que hi ha una gran diferència: en l’àmbit de la salut és més difícil fer una prospecció de quantes persones estaran malaltes, però en el de l’educació, el Sistema d’FPCAT disposa de l’estructura, els mecanismes i els registres per obtenir dades acurades sobre l’alumnat demandant de cicles formatius i poder planificar i programar l’oferta adequada d’un curs per l’altre i garantir el dret a la formació professional.

Milers de persones viuen amb l’angoixa de l’assignació de la seva plaça d’FP i moltes seran expulsades del sistema educatiu degut a la mala gestió del Govern i el Departament. L’FP és un estudi amb altíssima demanda, ja que compta amb una oferta formativa  atractiva i que facilita la inserció laboral, especialment en temps de crisi com l’actual.

El Govern només s’ha compromès a garantir una plaça a l’alumnat provinent de la continuïtat  educativa de quart d’ESO, prioritzant-lo per davant d’altres persones que cursen altres estudis.

Com es pot promoure institucionalment la formació al llarg de la vida i després no garantir la formació? Hauran de pagar-se un centre concertat o un de privat per a formar-se si no tenen cap plaça pública?

El dret a la formació professional no es pot limitar a l’alumnat de continuïtat de quart d’ESO.

Exigim:

  • La publicació de les dades de la preinscripció a l’FP a Catalunya i a cada servei territorial.
  • La convocatòria extraordinària durant el mes de juliol dels òrgans de participació territorials de l’FP i de les comissions de garanties d’admissió per analitzar les dades i poder establir les mesures extraordinàries necessàries per no deixar cap persona fora del sistema educatiu.
  • El detall de l’oferta de nova creació per cada servei territorial, l’assignació de personal i la memòria econòmica.
  • La retirada de l’increment de ràtios del deu per cent a l’FP pel curs vinent.

Instem a la Síndica de Greuges a emetre un informe sobre la situació actual i les mesures que ha pres el Govern.

 

Les entitats sotasignants:

 

UGT-SP EDUCACIÓ                                    EDUCACIÓ FAPAES                            CCOO

 

                   

 

 

 

 

Top